Via Ferrata-løypa på Knaben var ferdig på sensommeren 2019, og alt var klart til åpning i august 2019. Slik gikk det ikke.
– Det ble et himla regnvær. Skybrudd og greier. Vi måtte avlyse, sier initiativtager og medeier Leif Hunsbedt. Dermed ble 20. mars satt som ny dato. Men så kom koronaen. Norge ble stengt, det var nesten slutt på alt som var gøy. – Dermed ble det en begrenset åpning med spesielt inviterte gjester 20. mai. Det var godt å få åpnet, og til tross for et veldig spesielt år, fikk vi en god sesong, sier Hunsbedt.

Høyt over Knaben Gård

786 meter over havet
Knaben via Ferrata er etablert på fjellet Knabekniben, 786 meter over havet. Via Ferrata er en form for fjellklatring der klatreløypen består av ståltrinn og sikringswire («iron road»). Turen med guide gir deg mulighet til å oppleve fjellet og fjellveggen på en spennende måte uten at sikkerheten settes i fare. Som deltaker trenger du ikke tidligere klatreerfaring.
– Vår erfaring er at Via Ferrata klatring tar deltakerne litt ut av «komfortsonen» og bidrar til styrke og mestring. Sammen klatrer vi, nyter utsikten og øyeblikket når vi når toppen. Også turen ned i flott fjellterreng er verdt opplevelsen.
Knaben via Ferrata har middels vanskelighetsgrad og veldig god høydefølelse, «tøffheten» utfordres. Det er etablert en «escape route» etter første etappe for klatrere som ikke ønsker å være med på den «luftigste» delen av løypa.

Mai til oktober
– For deltakere i en gruppe / familie som ikke ønsker å gå Via Ferrata har vi som alternativ etablert en godt merket tursti opp til toppen av fjellet slik at dere kan nyte en flott fjelltur og treffe turfølget oppe på toppen. Vi holder åpent i perioden 1. mai–15. oktober 2020. De fleste turer går i weekendene samt hverdager i perioden 1. juli tom 20. august. Alle turer må bestilles på forhånd. Etter den offisielle åpning i mai i fjor benyttet over 700 muligheten til å prøve seg høyt oppe på Knaben.
– Vi er godt fornøyde med første sesong. Hovedtyngden av besøkende var fra Lister-regionen, men også flere rogalendinger har prøvd seg. Ettersom det fortsatt er restriksjoner med hensyn på å reise inn og ut av Norge, tror vi på mange nordmenn her oppe når vi kommer i gang igjen. Så kommer nok utlendingene etter hvert, når forholdene tillater det, regner Hunsbedt med.
Via Ferrata bruker ikke mye ord som bratt og slakt. Nesten alle løyper har loddrett stigning og virker umulig å forsere. Knabekniben blir gamle Vest-Agders lengste og måles i lengdemeter som går loddrett.

Ryktebørsen
Brukere av sporten har lenge sett etter topper som kan brukes til klatresporten. Leif Hunsbedt, Mona Netland, Arne Knaben, Id Merete Løftingsmo og Kristine Knaben gikk i bresjen for å få sporten mer utbredt her sør. Hittil har det vært klatreløyper i Setesdal og noen små i Søgne og gården Li på Hidraheia. Når Knabekniben nå er innlemmet på klatrekartet for Sørlandet, gjenstår Sirdal. 
– Ryktet sprer seg, og vi regner med og tror at folk kommer hit etter å ha fått fortalt av andre om vårt tilbud. På Sørlandet er det tre via Ferrata-løyper: to i Brokke og en i Valle. Deres fordel er at det er forholdsvis god gjennomgangstrafikk i sesongen av reisende. Hovedveien går gjennom kommunene. Det misunner vi dem litt for. Derfor er mitt ønske at Knaben blir enda mer utviklet og at det kommer flere tilbud som kan lokke flere opp hit.
Det går rett opp
– Hva er Knaben via Ferratas styrke?
– Ti prosent av brukerne synes den er for lett. Ti prosent mener den er for vanskelig, mens 80 prosent mener den er akkurat passe. At så mange synes den er passe er dermed vår styrke. Vi vil ha en rute som treffer bredest mulig, men er selvsagt åpne for tillegg eller justeringer. Vi lærer litt hele tiden, sier Hunsbedt.

Enveiskjøring
Via Ferrata går ut på at et fjell utstyres med faste sikringsmidler som stålwire og bøyler. Dette benyttes så for å klatre. Normalt god form og motorikk er som regel nok for å gå en Via Ferrata. Aktiviteten innebærer at vanlige turgåere og klatrere kan følge en fast klatresti, uten å gjøre bruk av egne tau, kiler og andre sikringsmidler, og uten å utsette seg for den samme risiko som er forbundet med vanlig fjellklatring og rappellering. 
Via Ferrata er basert på «enveiskjøring», slik at det i tilfeller der ruta ikke er en del av en større fjelltur, finnes såkalte angrestier eller returstier som er rene vandreruter for å komme tilbake til utgangspunktet.

Lokalbankens betydning
– Som lokalbank har Kvinesdal Sparebank et ansvar for å stimulere til et økt fritidstilbud i Kvinesdal. Vi ønsker at Kvinesdal skal være verdens mest spennende sted å bo, sier banksjef Tone Egeland Syvertsen. 

– I så måte er Knaben Via Ferrata et forbilledlig eksempel på at en lokal ide med finansiering fra lokalbanken kan vokse frem til å bli et trekkplaster for hele regionen. Som Leif understreker, har Knaben Via Ferrata klart å etablere et unikt tilbud for både fastboende og turister på kort tid. 

Banken var selv representert i den offisielle åpningen, og vi kan slå fast at det å henge i fjellveggen under Knabenkniben var en mektig opplevelse - som vi anbefaler alle som tørr å prøve!