Over 150.000 nordmenn rammes av magevirus på ferie hvert år, ifølge tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon. 

Det er ingen morsom opplevelse, og kan ødelegge det som skulle vært en hyggelig tur. Dessverre er det ikke uvanlig at også andre ting rammer oss i ferien, alt fra beinbrudd til mer alvorlige tilstander som hjerteinfarkt eller blodpropp. 

 

Husk helsekort


Dette er et viktig kort å ha med seg, da det viser at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i alle EU/EØS-land på samme vilkår som innbyggerne i det landet du er på besøk i. Helsetrygdkortet kan du bestille på helsenorge.no, eller ved å ringe 800HELSE (800 43 573).

Det finnes også en app med info om kortet og nødvendig helsehjelp i Europa. Det heter «European Health Insurance Card» og finnes både for Apple, Windows og Android.

- Men husk at mange land har ikke det samme offentlige helsevesenet som vi er vant med. Helsekortet vil for eksempel ikke gjelde på et privat sykehus. Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg, sier Didrik Stensrud, produktansvarlig i Eika Forsikring.

Din venn i nøden


Et annet viktig kort å ta med seg på ferie, er forsikringskortet. Der står telefonnummer direkte til alarmsentralen til SOS International.

- SOS International er Eikas forlengede arm. De hjelper nordiske reisende overalt i verden gjennom en døgnåpen alarmsentral, hvor erfarne koordinatorer sitter klare 24 timer i døgnet, året rundt, forklarer Stensrud. Å ha kontakt med disse er derfor helt avgjørende ved legebesøk eller sykehusinnleggelse fordi de vet hvilke sykehus som gir deg seriøs behandling. 


Avbrutt reise


Reiseforsikringen i Eika gir deg nemlig kompensasjon når ferien blir avbrutt hvis du ender opp syk på tur. Men dette gjelder kun fra den dagen du besøkte legen.- Dette er det viktig å være klar over. Har du vært dårlig i mange dager før du gikk til legen, får du kun kompensasjon gjeldende fra første gang du oppsøkte lege, forklarer Stensrud. 

Reiseforsikringen erstatter også innbetalte beløp for reise og opphold dersom du eller noen i din nærmeste familie blir syk før reisen starter.

Ta vare på kvitteringer fra legebesøk, medisiner og andre utgifter relatert til sykdommen. - Skal skadeoppgjøret gå mest mulig smertefritt, må vi ha dokumentasjonen i orden. Men blir utgiftene store, er det også mulig å ta kontakt med oss direkte. Da kan vi gjøre opp via telefon, sier Stensrud.

Meld skade her

Får jeg igjen feriedagene?


Å få ferien ødelagt av sykdom, er ikke morsomt. Og særlig ikke dersom du i tillegg blir syk før du drar, og dermed ikke kommer avgårde i det hele tatt.

 

En liten trøst er at du ifølge Ferieloven har krav på å få igjen de tapte feriedagene senere samme ferieår.  
Du får én dag per virkedag du er syk, inkludert lørdager. Det betyr at dersom du har vært syk fra tirsdag til søndag, får du fem feriedager tilbake.

 

For å få krav på dette må du være 100 prosent arbeidsufør, og sykdommen må dokumenteres med legeerklæring enten fra den utenlandske legen eller legen din hjemme.

Det spiller ingen rolle om du har avlyst ferien på grunn av influensa, eller har ligget på et hotell i Hellas med matforgiftning.