Endelig har du fått finansieringsbevis, og du har kanskje begynt å gå på visninger. Det er ikke alltid lett å vite hva man bør huske på i en boligkjøpsprosess, enten man er førstegangskjøper eller har kjøpt tidligere – å kjøpe bolig er tross alt ikke noe man gjør hver dag.  

Marianne Høimyhr, daglig leder og eiendomsmegler i Aktiv Skien og Porsgrunn, har et viktig råd: «Allerede før du går på visning bør du ha satt deg et tak for hvor mye du kan og vil by. Det er lett å få overtenning hvis boligen er fin og budrunden «tar av».  

Hvor mye bør du by?  

Du bør alltid sammenlikne hva du kan by med hvor mye du ønsker å by. Et høyt lån medfører høyere månedlige utgifter, så selv om det er fristende å ta opp et så høyt lån som mulig, kan det være lurt å snakke med oss først. Vi kan hjelpe deg å få oversikt over utgiftene dine og gi råd om hvor mye du bør og kan ta opp i lån. Husk at kostnadene knyttet til boligkjøp kommer i tillegg til daglige kostnader og at du fortsatt skal ha råd til andre personlige utgifter.  

 «Det er ingen prosentvis formel på hvor mye du bør by over takst. Hver eiendom er unik og har sine unike positive og eventuelt negative sider,» sier Høimyhr. I tillegg er det lurt å se an hvordan markedet har utviklet seg de siste årene, slik at du kan vurdere hvor mye du kan tjene på å by over takst nå og selge senere.  

En investering i fremtiden

Det er ikke uvanlig å bytte bolig ofte – i 2020 flyttet nesten 250 000 nordmenn, ifølge SSB. Mange må kjøpe både to og tre boliger før de får kjøpt drømmeboligen. Det kan lønne seg å være tålmodig og tenke at de første boligene er et steg på veien mot boligen du virkelig ønsker deg.  

 For eksempel, drømmer du om balkong, svømmebasseng, enebolig eller hytte? Da kan det hende at du bør betjene et rimeligere lån slik at du får mulighet til å spare mer til en fremtidig investering.  

4 ting du må tenke over før du byr  

  1. Ha klart ditt finansieringsbevis. Med et finansieringsbevis har du et skriftlig bevis fra banken på hvor mye du kan låne. Beviset gir deg trygghet og mulighet til å slå til raskt når den rette boligen dukker opp. I tillegg gjør det deg mer attraktiv som boligkjøper, siden selgeren vil selge til noen som kan garantere betaling, og meglere spør ofte etter finansieringsbevis når man legger inn bud. Tips: ikke fortell megleren summen på finansieringsbeviset ditt. 

  2. Undersøk uforutsette utgifter. I tillegg til kjøpesummen er det viktig at du er forberedt på omkostninger som dokumentavgift for selveierboliger, kommunale utgifter, fellesutgifter, eiendomsskatt og forsikring. Les nøye gjennom salgsoppgave og tilstandsrapport. Er boligen gammel? Hvordan er isoleringen og fyringskostnadene? Må du pusse opp? Dette bør kartlegges før du byr. 

  3. Lag et budsjett før budgivningen starter. Det er lett å bli revet med i en budrunde. Sett opp et budsjett hvor du tar høyde for lånekostnader, renteoppgang og uforutsette utgifter. Ta også høyde for hvor mye du faktisk har lyst til å by. Dette kan vi i banken hjelpe deg med.

  4. Er du sikker på at det er denne boligen du vil ha? Et bud er bindende og det er ingen angrefrist på kjøp av bolig. Har du vært på flere visninger? Unngå å delta i mer enn én budrunde av gangen. Legger du inn bud på to boliger samtidig kan du risikere å få aksept for begge – og det kan koste deg dyrt. 

Budstrategier

Du har funnet drømmeboligen og er klar for å starte budrunden, men hvilken taktikk velger du? Det finnes mange teorier og oppfatninger hva gjelder budstrategi. Her får du to ulike strategier, avhengig av om det er et hett eller rolig boligmarked. 


I et hett marked
 

I pressområder med få boliger, mange om beinet, fulle visninger og mange på visningsliste, kan et bud over prisantydning med én gang være en lur strategi. Da kan du forhindre at mange potensielle budgivere blir med i budrunden. 

I et rolig marked

I et rolig marked med få interessenter bør du ha litt is i magen. 

  • Sett deg på gjerdet og vent. På denne måten kan du unngå å være den som presser prisen oppover 
  • Legg inn bud under takst. Dersom ingen andre legger inn bud, er det et godt tips å legge inn et lavt bud for å lodde stemningen hos selger 
  • Avvent situasjonen når budrunden er i gang. Hold dialogen med megler og kom med et bud når det nærmer seg akseptfrist
Uansett hvilken budstrategi du ender opp med å velge er det viktigste at du holder deg til ditt tak for hvor mye du kan og vil by. 

Vi finner løsninger

Vi vet veien til boligkjøp kan være kronglete og lang. Trenger du rådgivning underveis så er vi her nettopp for å hjelpe deg. Snakk med oss om hvilke behov og ønsker du har. Ikke bare kan vi ofte finne løsninger som man ofte ikke får hos større banker, men du får også god veiledning og støtte i kjøpsprosessen. Lykke til med jakten!